dinsdag 22 mei 2012

Dag 146 De strijk.

Wat was ik graag aan het tweede gordijn begonnen 
vandaag. Daar kwam echter iets tussen.


 
Nou ja, 'iets' is een understatement. 

Toen de gebeurtenis zich laatst voordeed dat Frits bijna het
huis verliet in een ongestreken overhemd om bij zijn moeder op
bezoek te gaan, wist ik het: het water staat mij qua strijk tot aan
de lippen. Er moet wat gebeuren.

Vandaag ga ik niet slapen voordat ik de bodem van de mand zie.
(mand, mand? welke mand???)


 
Weet je, met een tv-tje erbij valt het eigenlijk best mee.


 
Even de vaart erin zetten en de mooi gestreken 
bloesjes en shirts stapelen zich op.


 
En Frits kan weer rustig op bezoek bij zijn moeder.


 
Wat ik vaak tegenkom tijdens het vouwen of strijken zijn gaatjes. 
Bizar. Had ik vroeger nooit. Het is gewoon een mysterie. 

Ik heb niks veranderd (wasmachine en wasmiddel zijn hetzelfde)
 maar toch verschijnen er regelmatig gaatjes in tricot kledingstukken. 
Kent iemand de oorzaak hiervan?


 
Ik strijk nog even stug door, met mijn supersonische strijkbout 
waar ik (ondanks mijn weerstand tegen strijken) erg blij mee ben.


 
...en zo vormen zich nog meer stapels. 
Totdat ik eindelijk de mand zie, én de bodem ervan.
Wat een fijn voldaan gevoel. En ik neem me voor: 
de strijk hou ik voortaan bij.


 
Goed gedaan. Tijd voor een beloning.

24 opmerkingen:

 1. Volgens mij komen die gaatjes vaak van een rits. Als tijdens het sluiten, van bijvoorbeeld een jas, het daar onder aangetrokken shirt tussen de rits komt dan geeft dat gaatjes. Wat ik hier ook wel eens mee maak, is een gaatje ter hoogte van een riem. Misschien ook iets klem gezeten? Anders zou ik het niet weten maar vervelend is het wel!
  Groetjes en je lege mand ziet er fantastisch uit,
  Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 2. IK denk dat het motten zijn :-( Heb ik namelijk ook gehad.
  Succes ermee!
  Groet,
  Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Applausje! Dat probleem van die strijk ken ik, gaat tegenwoordig al een stuk beter.
  Groetjes, Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De mevrouw die T-shirts verkocht op de markt vertelde mij dat het door de wasmachine komt. Zij raadde mij aan de fijne tricot kleding in een was-net te wassen. Dit doe ik nu alweer een tijdje en het helpt volgens mij echt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij ons zitten die gaatjes op riemhoogte, van de gesp. Als je dan per ongeluk ergens tegen aan staat (zoals bij mij het aanrecht) en je doet dat vaak genoeg heb je een gaatje.

  Goed bezig, ik moet ook nodig aan de strijk. Wie weet, misschien dadelijk nog even!

  Groet Kopka

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Allemaal verschillende opties voor de gaatjes, maar bij mij kwam het echt van de wasmachine. Er zat een hapertje ergens in de trommel. Toen hij meer gebreken kreeg, hebben we een nieuwe gekocht, en ik heb nooit geen gaatjes meer!
  Enne, heeeerlijk gevoel he, zo'n lege mand!
  Groetjes Andrea

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mag ik je een strijktip geven? Probeer dat karwei te doen zo dicht mogelijk bij wasmachine en droger en als het even kan, zet dan de strijkplank daar in een vaste opstelling neer. Liefst met strijken beginnen zodra de was uit de droger komt. Dan is de hoeveelheid niet zo groot. Op de strijkplank kun je ook meteen vouwen wat niet gestreken hoeft te worden. Strijkgoed in een mand geeft kans op extra kreukels. En daar zitten we niet op te wachten, toch? Strijken in de woonkamer heeft als nadeel dat je de kamer ongezellig maakt en dus stel je misschien weer even uit. Bovendien moet je vast weer met je stapeltjes naar boven, waar de slaapkamers zijn en de linnenkasten.

  Nou ja, het is in elk geval mijn methode en die bevalt me prima. T-shirts en polo's strijk ik trouwens met mijn (warme) handen. Netjes vouwen kan strijken vervangen.
  Niets geeft zoveel voldoening als de was in de kast op dezelfde dag als ie gewassen is. Ik noem dat huisvrouwengeluk. Terwijl ik dus absoluut geen huisvrouw in de goede zin des woords ben, hoor. Er zijn wel leukere dingen in het leven! Succes met al je projecten, groet Emie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik strijk zo weinig mogelijk en stem mijn aankopen zoveel mogelijk af op kreykvrij. Maar ik heb de luxe dat we met z'n 2en zijn en Vriendlief genoeg tijd heeft om als hij een blouse o.i.d. wil dragen het zelf kan strijken. Jij hebt je strijd euhh strijk weer overwonnen! :-) Way to go

  BeantwoordenVerwijderen
 9. heerlijk hoor; een lege wasmand. Ik heb geen hekel aan strijken, nooit gehad ook.
  Maar ik strijk lang niet alles.
  Meeste dingen kun je al glad ophangen. Soms ben ik daar veel te laat mee, dan zitten de kreukels te diep.
  Maar het resultaat van zo veel gestreken overhemden blijft een geweldige aanblik. wow.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oeh Nelleke mag ik die molly makes eens lenen van je?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik geef de schuld van de gaatjes aan de riemen van de broek. Het haakje van de riem zit vaker vast aan de kledingstukken en veroorzaakt een gaatje. Laatst zei een meneer mij dat hij de schuld gaf aan de autogordel. Deze drukt dan op de trui en veroorzaakt wrijving.
  De strijk doe ik (bijna) altijd direct als een machine klaar is dus heb ik nooit een grote berg.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik zet de strijkplank 1 keer per week 's avonds voor de tv en dan strijk ik de wekelijkse berg weg. Het is ook een beetje een zen-momentje. Even niet nadenken, snel resultaat, mooie stapeltjes en soms zelfs na het strijken inspiratie voor iets waar ik mee (vast)zat op mijn werk.
  Mijn man kocht in de tijd voordat hij mij kende steeds nieuwe overhemden als hij geen zin had om te strijken :-), dat is ook een mogelijkheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Gaatjes kunnen ook door een ruwe rand van natuursteenblad aan het aanrecht komen.En zoals bij ons van kattennageltjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ha het kan ook van zilvervisjes komen,
  dat zij witte zilverachtige beestjes en supersnel.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Bij kinderen gebeurt het nogal eens dat er een scherp randje aan het schooltafeltje zit, waardoor de gaatjes ontstaan. Je zou eens kunnen kijken of het steeds op dezelfde plek zit.
  Groetjes,
  Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 16. ook last van de gaatjes hier... stirjken doe ik niet hihi

  BeantwoordenVerwijderen
 17. hier geen man meer in huis en dus ook geen overhemdem en verder kopen wij vooral kleding die je niet hoeft te strijken, heb al zeker in 3 jaar zelden nog wat gestreken , heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik strijk en vouw ook 1 keer per week zodat het allemaal goed te behappen blijft. Soms voor de tv soms met een lekker inspirerend muziekje erbij.
  Vandaag nog met iemand erover gehad waar die gaatjes toch vandaan komen... Motten zitten volgens mij alleen in kleding met wol. Zilvervisjes kom ik niet tegen als ik de keldingkast heb uitgesopt. Sinds een jaar een nieuwe wasmachine en het zit niet in alle kleding en gaatjes alleen maar op 1 hoogte dus ook geen optie. Ik gok dus ook maar op de riem of tegen randjes aankomen want het zit ook precies op die hoogte (bij mij tenminste).
  Succes ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Kleine gaatjes????
  Oei..ik denk dat ik het weet.
  Het kunnen heel goed "tapijtkevers"zijn.
  Die houden van vuil wasgoed, of goed dat lang ligt.
  Ze lijken op een soort lieveheersbeestje maar dan kleiner en geel met wat stipjes, hun larven zijn wat groter en pluiziger.
  Ze zitten ook graag in manden met lappen en bollen wol...
  De volwassen kevertjes vliegen gewoon naar binnen, vaak door een zolderraam want ze zitten veel in dakgoten/vogelnesten.
  Er is weinig tegen te doen, behalve dan goed je voorraad bij houden.
  Leuk blog heb je, heel inspirerend...zal ook eens wat kleine klusjes aan gaan pakken..

  groetjes Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ooooh, de strijk.... Die heb ik momenteel ook niet onder controle.

  De gaatjes ontstaan gewoon omdat de kwaliteit van de draden die zijn gebruik niet overal even dik is en waar het dun is, komt er een gaatje. Nu is het wel zo, dat bij mijn middelste een dametje die vaak aan haar shirts trekte tot goede hoogte, eh... laagte, die heeft véélt meer gaatjes dan wie dan ook in huis in haar shirts.

  Ik denk dat ik straks toch maar weer eens een duik in mijn berg strijk neem... filmpje!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. bij mij komen de gaatjes volgens mij van de combinatie van een riem en een natuurstenen aanrecht waar we tegen aan staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Die gaatjes komen niet van het aanrecht hoor, maar inderdaad van de tapijtkever. Hebben wij thuis ook en er is niet tegen aan te werken. Ze eten vooral graag t-shirts. Bij ons zit het ook aan de onderkant van het shirt, maar ik draag echt nooit een riem en het is pas sinds een paar jaar dat wij dat hebben. Vroeger hadden we nooit gaatjes en nu ineens wel, dat ligt echt niet aan het aanrecht denk ik..
  Het enige wat helpt is een bedrijf zoeken wat tapijtkevers bestrijdt. Het is bij ons ondertussen wel minder geworden na de bestrijding, maar helemaal er vanaf zijn we helaas nog niet. Je moet wel goed zoeken in je kast en tussen de kleren en dan zal je zien dat je kleine kevertjes of larvjes vindt. Ze zijn wel echt heel klein hoor, het lijkt soms net een pluisje, maar met een microscoop of vergrootglas kan je dan zien dat het toch een beestje is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je reactie. Ik denk dat de tapijtkever ook in dit huis waart, want wij dragen ook geen riemen. En de gaatjes zitten ook op andere plekken. Ik ga naar ze op zoek!!

   Verwijderen
 23. Die gaatjes komen doordat de kwaliteit van kleding tegenwoordig veel slechter is dan vroeger: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/12-10-2015/gaatjes-in-t-shirts/?

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je even langskwam!