woensdag 16 mei 2012

Dag 143 Gordijn, dag twee.

Ik ben dus druk doende met het gordijn.


 
Het komt erop neer dat ik het oude systeem heb verworpen 
(die met de touwtjes waarmee je de plooien erin trekt) en 
een nieuwe weg ben ingeslagen: het op ouderwetse manier 
innaaien van plooien. Dit is het resultaat tot dusver.


 
Ziet er - mijns inziens - stukken beter uit.


 
Kijk, dit is wat ik heb uitgevogeld.
Na een halve dag zware berekeningen maken (en met 
de uiteindelijke hulp van Frits) kwam ik tot de volgende 
conclusie. 

Meet telkens 9 cm af....


 
Naai dan een plooi in langs het 2 cm-randje 
van de machine....*


 
Sla het gordijn terug zodat je rechts 
weer 2 cm overhebt....


 
En naai dan door op het stiksel genoemd bij *


 
Zie daar: een strakke plooi.

Eens even berekenen of ik nog goed zit;
uiteindelijk moet ik uitkomen op 150 cm.


 
Neeeeeeeee!!! En dat is dus de story of my 
life als het om gordijnen naaien gaat.


 
Weet je wat, vanaf nu meet ik gewoon iedere keer 
10 cm af, in plaats van 9. Geen kniesoor die daar 
straks op let. (behalve ik natuurlijk)


 
Nou zittie schuin. Ook dat nog. Waar gaat dit heen?????

Het is wel even genoeg voor nu. Morgen weer een dag, 
dan bezie ik de dingen vast weer fris en met een 
heldere blik.


21 opmerkingen:

 1. En toch..ik heb r.e.s.p.e.c.t voor je, dat je het uberhaupt aan gaat deze uitdaging. Ik denk dat ik het gelijk uitbesteed zou hebben. Ik kan het niet eens *bloos*
  Maar met jouw doorzettingsvermogen (en man ;) moet het vast gaan lukken. Dan maar wat langer erover doen. Straks heb je elke keer als je de gordijnen dicht doet een voldaan gevoel! :-)
  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lachen. Dat gaat bij ons exact zo: Het rekenwerk besteed ik uit aan echtgenoot. Maar gordijnen zijn ook lastig, vooral als je't niet zo vaak doet... Maar je komt er wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou, ik vindt het al knap dat je eraan begonnen bent hoor! Dat kan ik echt niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk blog! Heb alles teruggelezen en ik heb een paar vragen over je vloer in de huiskamer want die vind ik heel mooi.
  Welke kleur is het precies en hoe hebben jullie dat gedaan, nog lak erover? Maw wordt het niet kaal?
  Ik moet alleen m'n man nog overhalen maar het lijkt mij prachtig (we hebben een massief grenen vloer in de lak, maar dat kan eraf:)).
  Groet, Lotte van den Hoek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Lotte,
   De vloer is geverfd met Floor Paint van Farrow & Ball en heet 'Oval Room Blue (nr.85). Onze verfwinkel heeft de verf vanuit Engeland over laten komen, duurde een week.

   Met onze verbouwing hebben we een houten vloer laten leggen en die dus meteen laten verven door de schilder die hier toen alles deed. Iedereen verklaarde me voor gek dat ik een nieuwe houten vloer ging schilderen, maar ik ben er nog iedere dag blij mee.

   De Floor Paint hoeft niet te worden overgelakt. Volgens mij heeft de schilder twee lagen aangebracht. Misschien heeft hij hem eerst in de grondverf gezet, dat weet ik niet meer. Hier en daar zie je nu na drie jaar wat krassen maar dat is juist wel levendig, vind ik.

   Succes!! Nelleke

   Verwijderen
 5. Ook ik vind je blog super! Dat werkje met het gordijn zou niets voor mij zijn,ik en een naaimachine ...geen goede combinatie. Respect dus voor je werk!

  Liefs,

  Liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt voor je tips .Ik ga ook weer over naar het oude systeem.
  Maar eerst stof halen op de stoffenbeurs 2e pinksterdag.Ik zie er ook zo tegenop maar dit jaar komen er nieuwe gordijnen!!!
  Keep up the good work!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Moedig! Heel moedig. Maar met geduld en vlijt en zo gaat het vast helemaal goed komen. En je moet maar zo denken, waarschijnlijk moet je wel heel dicht bij de gordijnen komen om het te kunnen zien en dan nog durven er een opmerking over te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Nelleke, dapper dat je met de gordijnen begonnen bent. Ik doe het niet meer dus heb ik ze een paar jaar geleden heel goedkoop bij Leenb. laten maken (met personeelskorting dus dat scheelde fijn). Wat me opviel dat je 2 plooien naast elkaar naait, dus volgens mij al 4 cm stof bij elkaar en natuurlijk een paar mm van de vouwen ertussen, ik denk dat je daar het verloop van krijgt. En volgens mij gaat er met je berekening iets niet goed, je gordijn wordt minder breed moet je dan niet minder stof tussen de plooien afmeten? Vraag Frits nog maar eens advies over die berekening, volgens mij kunnen jullie goed samenwerken!
  Ach, wie weet kun je er iets mee, mijn opmerkingen zijn alleen bedoelt als hulp en niet als (negatief) commentaar hoor.
  Fijne dagen, groetjes, Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wél stoer hoor, zo zelf je eigen gordijnen naaien. Ik doe het je niet na! En ach, hier in huis zouden we zeggen: 't is misschien niet perfect, maar ik ben er erg gelukkig mee...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik vind het heel knap dat je dit gewoon uberhaupt al zelf kan. Ik houd me wel aan het systeem met haken steken en draadjes trekken, geloof niet dat ik hier aan zou willen beginnen namelijk.

  Maar helemaal top dat je het doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat soort dingen heb ik nu ook ál-tijd, als ik eens een keer zo flink ben om zelf iets te naaien. En dan vraag ik me vertwijfeld af hoe anderen dat doen, die wél rechte naadjes en keurige plooien, enz. hebben.

  Sterkte!
  Liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Daarom teken ik de maten eerst op papier, letter elke plooi teken ik en de tussenstukken ook, zodat ik precies weet hoeveel ik heb... en dan maak ik ze iets ruimer... maar wat heb ik er een hekel aan, dus chapeau voor jou! enne succes!! groetjes Paula

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Nelleke,

  Ik heb ook één keer dat band gebruikt, waarbij je de plooien er zogenaamd intrekt, was hier ook erg rommelig. Nu koop ik gewoon van dat gordijnband, als dat erop genaaid is, kan je gewoon rechte plooien maken. Als je gek wordt, ik wil je best helpen!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vind het ontzettend knap hoe je die berekening hebt kunnen maken. Ik speld altijd honderd keer de plooibreedtes af en neem dan net iets meer ruimte en ga dan stikken, maar dan ben ik aardig wat uurtjes bezig.

  Jammer dat je gordijn net wat te smal geworden is, nu moet je het weer uithalen (ik neem tenminste aan dat je dat gaat doen of compenseer je het met het andere gordijn??).

  Succes met stap drie!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Om iets te relativeren, zeggen wij vaak: " De kindertjes in Afrika zouden dolblij zijn met ....". En dat geldt ook voor jouw gordijn! So what als het niet perfect is.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Misschien helpt het als je het "oude" band laat zitten en nu als begin gebruikt: je trekt de plooien erin en daarna stik je ze? Het band geeft wel mooie stevigheid aan "de kop" van het gordijn, denk ik. Veel succes! Enne... een mens hoeft echt niet alles zelf te kunnen!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Aargh, wat frustrerend dat het scheef is! Zo vergaat het mij ook altijd met naaien… Daarom ben ik er meegestopt. Ik kan het gewoon echt niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. ik begin altijd aan weerzijde met een plooi en dan midden opzoeken weer een plooi, dan tussen delaatste en de middelst een plooi en zo verder zo heb ik de plooi goed verdeelt zitten. en voor het naaien even nameten en dan eventueel iets dieper of minder diep de plooien inaaien al naar gelang je uitkomt met de breedte.
  groetjes Maaike

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Gordijnen maken lijkt altijd gemakkelijker dan het is, tenminste als je het goed wilt doen. Knap gedaan hoor. Ik heb zelf al 30 jaar ervaring in gordijnen maar was nu op zoek naar een idee om raamdecoratie stoffen te bedrukken. Zó kwam ik op je blog terecht. Succes verder met de gordijnen. Groet, Ans

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je even langskwam!