maandag 6 februari 2012

Dag 99 De onderkant van twee stoeltjes

Dag lieve lezers en mede-opruimers,

Hierbij wil ik jullie voorstellen aan 3 nieuwe strijders in onze gelederen:

Meta van Made by Meet
Vlierbloesem van Creatief met weinig
Onzichtbaar doet mee: Loyoya van Barbara Loyoya's Recepten

Welkom en succes!

********************************************************

Vandaag wil ik even benadrukken hoe zeer ik dit project eigenlijk nodig heb. Waarom weet ik niet precies (wel een beetje), maar ik kom gewoon niet goed tot actie om dingen aan te pakken. Ik neig tot passiviteit. Hoewel ik het constateer, lukt het me niet om het te veranderen.

Het kastje-per-dag project helpt me te focussen op één ding. Als de opdracht helder is, en niet te groot, dan lukt het me hem tot een goed einde te brengen. 'Kom maar op met de volgende opdracht' denk ik zelfs tegenwoordig. Wat een ontdekking!

Ik ben dan ook nog steeds erg blij met de ingeving. Het veranderd mijn leven, echt, want ik begin te vatten dat ik deze aanpak ook op andere vlakken toe kan passen. Onderaan kun je daar een voorbeeldje van lezen.


Vandaag is mijn project geen kastje maar een klusje.


Iedere dag erger ik me namelijk aan ...


... deze flarden!!


En je begrijpt, wanneer ik dit niet integreer in het project,
raakt deze irritatie niet opgelost...


Aan de slag dus. Hier verschijnt de staple gun ten tonele.
Wat een leuk vintage-achtig doosje!


Kleine bestudering van de concrete situatie.


En samen met de staple gun ga ik aan de slag,
waarbij een oude dekbed-hoes een tweede leven krijgt.


Ik blaas daarna op Lucky Luke-achtige 
wijze het stof van mijn staple gun.


En ga een tijdje tevreden liggen kijken.
Helemaal goed. What a relief!

De cliffhanger story is deze...
Winkelen voor kleding, dat is nog eens een vlak waar ik het principe van een Kastje-per-dag op kan toepassen. En oh, wat maakt dat een verschil.
Net als in het huishouden overweldigt het aanbod me. Bij winkel no.3 weet ik al niet meer waarom ik naar de stad ben gegaan én wat ook alweer mijn smaak was. Ik dreig kopje onder te gaan en klamp me vast aan de eerste de beste Esprit-verkoopster. Gevolg: ik koop wat die verkoopster leuk vind, hoe teenage-achtig ze ook is. Wel. Nu pak ik het anders aan.

Thuis pak ik een blocnote en zet een kop thee. Ik schrijf 5 dingen op die ik nodig heb, niet meer, want anders raak ik alsnog het spoor bijster. Voorts breng ik met plezier nog twee catagorietjes in kaart die kunnen voorkomen dat ik zal struikelen in het winkel-proces, namelijk deze:
Categorie a) lijstje met missers die in mijn kast hangen; meestal te hippe kleren.
En categorie b) lijstje met valkuil-gedachten (bedenk, je bent 43 en geen 22. De WonderWoman kun je dus achterwege laten).

En dan pas ga ik winkelen. Het helpt me enorm. Ineens is de situatie te overzien; ik ga redelijk recht op mijn doel af, pareer valkuilen & missers en weet wanneer ik moet stoppen. De laatste keer had ik precies gekocht wat ik wilde. Huge!

Kortom, voor mij is het gewoon eureka, dat hele kastje-per-dag-focus-op-een-ding gebeuren.


11 opmerkingen:

 1. Hetis een geweldige stimulans. Ook ik doe af en toe als zelfs een laatje teveel is, een kleinigheidje, zoals iets vastlijmen wat al lang los zat of een andere lamp indraaien in die hoge lamp. Een spijkertje of een haakje indraaien kan veel ergernis verhelpen en jij geeft me nu de oplossing voor de onderkant van mijn bank, waar spelende katten ook flarden hebben gemaakt van de onderkant! Thanx voor het id en alles. Ook alle andere opruimsters, want het geeft me zoveel motivatie!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. HoiHoi!

  ik lees alweer een tijdje mee met je Blog. Erg leuk en inspirerend! Ik doe ook een beetje mee op mijn eigen manier. Eigenlijk vind ik kastjes opruimen leuk werk, maar ik gun me er nooit de tijd voor. Ik moet eerst al het andere af hebben en dan heb ik geen zin meer... Nu doe ik een plank, laatje hoekje oid per dag als dat lukt en jawel, langzamerhand vorder ik! Ik word helemaal blij van mijn opgeruimde kastjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat heb ik ook met onoverzichtelijke klussen/projecten/whatever, dat je een soort van verdrinkt. Hak het in kleinere overzichtelijke stukjes en het lukt wel.
  Vandaag heb ik m'n 100e kastje opgeruimd en ben zó blij! (Eigenlij 140 als ik alle planken en dergelijke apart tel, maar bv de boekenkast met vijf planken heb ik als één kastje genomen) en heb er nog 97 te gaan! Ben dus over de helft in 11 weken tijd x 6 dagen, dus in 66 dagen. 'k Draaf soms iets te veel door, maar ben zo enthousiast! 'k Voel me zo heerlijk, het gaat deze keer echt lukken wat in heel veel andere pogingen niet lukte!
  Een superproject! Bedankt voor al je inspiratie!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Nelleke, vorige week een klein dipje. Nu weer helemaal op dreef! Slimme tip van dat kleding kopen. Ik probeer het ook zo te doen met kleding kopen. Gewoon een ouderwets lijstje (werkt voor alle boodschappen trouwens), heerlijk dat afstrepen ook. Ben hier even druk met de sneeuw, ijs en werken. Vorig weekend de hele trapkast uitgemest, wat een luxe gevoel om de kast nu in te lopen! Fijne week. Groetjes, Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De onderkant van je stoel is nu zo mooi geworden dat je de stoel nu gemakkelijk op z'n kop kan laten staan, hahaha. Geintje! Nee, leuk stofje, en netjes alle loshangende frutsels weggewerkt. Je stoel is trouwens een heel mooi fauteuiltje!!

  Dit zijn inderdaad ook klusjes die je in Een kastje per dag opdrachtjes kan verwerken.

  Kleding kopen doe ik eigenlijk al tijden via een paar vaste webwinkels. Kan ik rustig thuis passen en bekijken wat ik er van vind. Vind ik het niks, dan kan ik het terugsturen. Als ik ècht ga winkelen in een èchte winkel, dan richt ik me tot maximaal twee winkels, die het dichtst bij mij staan. Lukt het niet, dan ga ik lekker een bakkie leut drinken en naar huis. Vind ik totaal geen ramp, beter dan een miskoop in de kast.

  Goed plan om eerst thuis rustig een lijstje te maken bij een kopje thee wat je ècht aan kleding wilt kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. eens kijken of het volgen van jou me de nodige werklust oplevert.. ik denk wel dat ik iets van je weg heb.. ik weet altijd wel smoezen te bedenken om dingen niet te doen.. groeten. en wat een leuk idee is dit.
  Mocht je andere inspiratie nodig hebben, dan ben je welkom op mijn blog. Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dit weekend ontdekte ik je blog en ik vind hem geweldig! Hier stonden nog steeds de kerstspullen uitgestald op de kast (uitstelgedrag, nee hoor.....) en deze vonden nu eindelijk een plaatsje in de kast. Je inspireert me en ik hoop dat ik ook stilletjes aan wat meer orde en wat minder stof in mijn appartementje kan brengen.
  ps: wat een mooi huis heb jij!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nou Nelleke,
  Dat zijn weer stoelen om trots op te zijn. Geweldig hoe je toch steeds dingen oppakt.
  Fijn dat dit ook doorwerkt in je verdere levenswijze.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ook al reageer ik niet zoveel, ik blijf het geweldig stimulerend om je blog te lezen. Ik probeer ook elke dag wat aan te pakken. Of een kastje/laatje opruimen of een klusje wat lang is blijven liggen. Meestal is dat bij mij iets dat gerepareerd moet worden. En inderdaad ik begin nu toch wel resultaat te zien, ook al gaat het er veel minder georganiseerd aan toe als bij jou.

  Groetjes,
  Lia

  BeantwoordenVerwijderen
 10. mooi opgelost daar onder de stoel en ik zie je al helemaal liggen genieten daar op de vloer! ;) ik kijk hier regelmatig even de plekjes na die al aan de beurt zijn geweest en kan er alleen al van genieten om ernaar te kijken en als ze weer rommelig dreigen te worden zijn ze tegenwoordig zo bijgewerkt :) #thanksfortheinspiration

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je even langskwam!