vrijdag 14 september 2012

Dag 186 Achter schot 2, dag vijf

En daar zit ik vanmorgen, op mijn knieën mijn 
laatste geregistreerde kastje te doen.


 
En terwijl ik tevreden alle spinnenwebben
achter het schot weg zuig, denk ik na over 
het afgelopen jaar.


 
Wat is er veel veranderd. Deze lege schone ruimte achter schot 2 is daarvan het grootste symbool. Nooit gedacht dat er een dag zou aanbreken dat ik die (zonder directe aanleiding als een verhuizing) aan zou durven pakken.
..
Ik heb ZOVEEL opgestoken door een jaar lang een half uurtje per dag met aandacht op te ruimen (oké soms was het wat langer). En daar is niet alleen mijn huis door veranderd, ikzelf ook.

Laatst liep ik door de stad en het viel me op dat ik een bewustere consument ben geworden. Om een voorbeeld te noemen; ik hoef niet nog een paar laarzen, ze passen er niet bij in mijn kast en bovendien heb ik er genoeg. Dit weten betekend voor mij het verschil van de wereld. Vroeger liep ik te dolen in die stad. Nu weet ik wat ik heb en dus ook wat ik niet nodig heb. Nou, dan valt 80% van het aan aanbod af.
Heerlijk! Rust geeft het.
..
Maar goed, die schone ruimte achter het schot. Hoe deel ik 'em vandaag weer in?


 
Kijk, op de meest bereikbare plek staan nu de reistassen,
want die heb ik regelmatig nodig. Voorheen moest ik in het
donker rondtasten voor de juiste tas gevonden was.
Verbetering!Iets verder naar rechts staan de spelletjes, kunnen 
we ook prima bij op deze manier. 

De box en het ledikantje liggen te wachten tot er in
de wijdere familie een babytje geboren zal worden. Prima
items om op een verre plek weg te leggen; ze liggen nu in
de donkere ruimte aan de rechterkant.

Maar wat had ik nou áchter de box en het ledikantje
gelegd? Oh nee, ik ben het alweer vergeten!!


 
Niet getreurd hoor. Ik heb het gelukkig allemaal 
opgeschreven. Heb ik gewoon nodig.


 
En zo is de zolder weer helemaal strak; niet alleen 
in het zicht, maar zelfs achter de schotten.

Hé, was dat niet precies de wens die ik verzuchtte 
op dag 1 van dit project?


 
Wat overblijft zijn de stofjes die als blijvertjes uit de
verzameling zakken naar voren zijn gekomen.

Ze gaan eerst door het sop; al die muizenissen eraf
wassen. Daarna mogen ze erbij in de stofjeskast.
En tja, nu zit ik dus voor de allerlaatste keer te bloggen.

Maar wacht, er zijn nog een paar open eindjes. Wat is er bijvoorbeeld gebeurd met mijn 'verbouwing' op de eerste etage? Nou, nadat de schimmel van de muren was verwijderd, de bedlampjes vernieuwd en de ramen waren gesopt liep ik er een beetje vast. 'Hoe krijg ik het nou voor mekaar om alle vloeren te schuren en te schilderen, de wanden te doen en een nieuwe slaapkamerkast te regelen, en dan ook nog allemaal in een leuke persoonlijke stijl?', dacht ik telkens. 
Ik werd er moedeloos van, voor mij een teken dat ik het tijdelijk los moet laten. Komt tijd, komt raad, en weet je wat? Tot die tijd spaar ik flink door zodat ik zo weinig mogelijk zelf hoef te doen. Want dat remt me nog het meest; het idee van wekenlang op mijn knieën planken moeten schuren. Heel erg anti.

En tot slot, hoe zit het met mijn voorgenomen volgend 365-dagen project-plan? Mijn huis is nu op orde, maar mijn foto-verzameling, o jongens, dat is een rommeltje. Ik heb niet alleen twee volle kisten met papieren foto's, ik heb ook een computer vol. Dus ik dacht: als ik nou eens een jaar lang iedere dag een half uurtje foto-aandacht toepas op mijn foto-stapel... waar zal ik dan zijn over een jaar?
Nog steeds lijkt het me een fantastisch idee. Tenminste, ik verlang hevig naar een goede organisatie op fotogebied. Maar ik ben echt toe aan een stevige blogpauze. Misschien over een tijdje. Google af en toe eens op "Structuur in de fotostapel" en wie weet vind je daar mijn nieuwe blog.

Ik heb van dit jaar genoten, het was een waardevolle reis. En die maakte ik al snel niet meer alleen. Ik begon met 1 lezer (Gerlinde!) en uiteindelijk groeide het lezersaantal tot zo'n 550 lezers (unique visitors) per dag, met uitschieters naar 1250 (dank aan Teunie). En dat niet alleen, ook kwamen er steeds meer vrouwen bij die de draad van het opruimen oppakten en erover gingen bloggen. Of thuis meters veroverden door iedere dag een kastje aan te pakken. Ik bleek niet de enige te zijn met een huis dat niet helemaal op orde was!

Lieve lezers, hartelijk dank voor al jullie bemoedigende en waardevolle berichten. Het heeft me geholpen door te zetten. Ik had veel aan de tips, werd door berichtjes geroerd, en heb vaak gegrinnikt om de situaties die jullie beschreven en die zo herkenbaar waren. Medestrijders zijn we. Bedankt!!!


Liefs, en till we meet again!
 Nelleke


38 opmerkingen:

 1. Potverdikkie! Ik zal je blog missen. Je bent een inspiratie geweest! Veel plezier met je blogpauze en hopelijk tot blogs!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zal je blogjes erg missen. Ze schreef onderhoudend en hebt veel diepere lagen van het opruimen ontrafelt. Het kost veel tijd, dat bloggen, om maar niet te spreken van het lezen van al die andere blogs, de een nog mooier dan de ander. Dus geniet van al die extra tijd die je krijgt.

  Hartelijke groet van Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geniet van de tijd die nu vrijkomt ! En blijf opruimen. Ik ben nu een half jaar bezig en je merkt het verschil. Zeker als ik naar foto's kijk van een half jaar terug (lag daar écht een stapel "gerief" tot half het plafond ?).

  Mss is het wel nooit af, maar wordt het telkens minder werk en komt er ruimte in je huis en je hoofd !

  Veel succes nog verder ! Je bent voor veel mensen een inspiratie geweest !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jij heel erg bedankt! Ik heb er veel aan gehad!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dankjewel voor je inspiratie! Ook ik ga je blogjes missen.
  Groetjes Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik heb je pas de laatste paar maanden gevolgd, maar het was leuk om te lezen en te zien. want ook het bloggen kost veel tijd, dat weet elke blogger, maar je vergeet het wel eens...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nelleke, bedankt! :)
  Ik volg je nog niet zo lang maar heb veel respect voor je.
  Door je eerlijkheid, volharding en pakkende schrijfstijl heb je hier nu veel mensen geinspireerd! Dat is, naast een opgeruimd huis, ook veel waard.
  Neem je blogpauze...en geniet van wat je hebt bereikt.
  En mocht je weer een keer blogkriebels krijgen vinden wij dat heus niet erg. ;)
  O ja en nog een tip. Ik las bij een blog eens dat diegene zijn blogs van een jaar lang in boekvorm voor zichzelf had laten afdrukken. Wie weet vind je dat leuk!?
  Liefs, Naomi/ LTC

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb je blog een half jaar geleden ontdekt en met veel plezier gelezen, dus dank daarvoor (mijn favoriet? Koffie in de auto). Veel geluk, Birgitta

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb genoten van je blOg en zal het missen. Misschien moet ik in de tijd die vrijkomt een kaste opruimen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nelleke,
  Wat fijn voor jou dat je jaar om is. Ook ik zal je blogs missen.
  Succes met je volgende project!
  Groet,
  Daisy

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja, ik ga je ook missen...want ook ik heb die draad opgepakt en doe dit-bijna-dagelijks...durf t alleen niet te bloggen:-)
  Hoop tot gauw!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Nelleke,

  Veel heb ik gelezen op je blog. Wat moet dat een tijd gekost hebben om dagelijks foto's te maken, berichten te posten. Reacties te lezen, te beantwoorden en dan ook nog het schoonmaken/opruimen. Herindelen en wat zo nog meer.
  Wel ben ik begonnen met ook een laatje/kastje, projectje per dag. Alleen het bloggen dat laat ik achterwege, dat is me teveel van het goede. Voor mezelf houd ik de zaken bij in een wordbestand en ik maak lijsten van wat er in dozen zit. Zodat ik het niet zo snel kan vergeten. Bedankt voor je inspiratie en tips. Groet Tiny.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik kwam toevallig vandaag weer sinds lange tijd op je blog, en ik zie dat het je laatste blogberichtje is. Het jaar is rond. Geniet van je opgeruimde huis en het heerlijke gevoel dat dit moet geven. Ik vind het 365-dagen idee een heel leuk concept, en daarmee heb je altijd een heel origineel blog gehad.

  Nu eerst nog even alles teruglezen, en ik ga zeker kijken naar je nieuwe blog over het organiseren van foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Lieve Nelleke,
  Bedankt voor wat je ons, lezers, gegeven hebt. Met een glimlach (vaak van herkenning) heb ik je blog gelezen. Zo leuk geschreven!
  Ik zal je missen!

  Alle goeds gewenst.
  Liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hey Nelleke,
  Hartelijk bedankt voor het laten volgen van jou klussen in en om huis. Erg leuk om te lezen. Geniet van je in/achter de kastjes/lades/schermen opgeruimde huis. Zal heerlijk aanvoelen nu je weer weet waar je alles bewaard.
  Nogmaals bedankt,
  Groetjes Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Nelleke,
  Gefeliciteerd met het slagen van je project!! Respect hoor, combi opruimen-bloggen en dat dagelijks lijkt me erg pittig.
  Ik heb zo'n driekwart jaar met veel plezier met je meegelezen. Je hebt een prachtig huis, bedankt dat we mee mochten kijken. Moest soms ook wel eens om je blogs lachen: vooral "de luxaflex in bad", geweldig, hoe kom je er op!? Maar geef toe, onze luxaflex zou zo'n sopje heel erg kunnen gebruiken :-).
  Geniet lekker van je rust en n opgeruimd huis en hopelijk lees ik ergens in de toekomst je fotoblog.

  Groetjes Noor

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Fijn hè. Dat alles zo goed verlopen is. Ik heb ook meegedaan in het begin, maar omdat ik eigenlijk nergens veel had liggen en omdat er een nieuwe heup tussenkwam, was ik veel eerder klaar. Ik ben al in oktober vorig jaar begonnen en heb ongeveer 4 maanden erover gedaan. Nog dagelijks pluk ik hier mijn vruchten van. Als er één kastje vuil is of ongeorganiseerd, dan ruim ik dat op en klaar is kees. Zo vlug ben je klaar met alles. Super.
  Ik hoop je nog een keer terug te 'zien' in blogland.
  Lieve groetjes Monique65

  BeantwoordenVerwijderen
 18. 'k Had je in je één-na-laatste-blog ook al bedankt, maar ga het nu ook nog een keer doen: bedankt voor al je inspiratie en veel succes met alles wat er verder op je pad gaat komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hallo Nelleke,
  Jij bent aan het einde gekomen van je 365 dagen opruimproject en ik ga er mee beginnen. Ik herken veel in je beginverhaal. Hier ook veel diepere lagen die nodig eens aangepakt moeten worden. Hoop over een jaar ook zo tevreden terug te kunnen kijken. Zelf ga ik geen blog bijhouden, want dat is niet echt mijn ding, maar hou het bij in een net aangeschaft mooi notitieblok. En waar ga ik beginnen ...... juist achter de schotten van zolder. Manlief is zelfs op dit moment alles er achter weg aan het halen en ik vertrek zo naar boven om een start te maken met uitzoeken. Hier ben ik de komende week/weken nog wel zoet mee. Over 2 maanden gaat mijn jongste ook naar school en dan wil ik graag de zolder verven en er een speelkamer van maken.
  Heel erg bedankt voor je inspirerende blog!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Nelleke, met veel plezier heb ik je blog gevolgd. En genoten van je aanstekelijke en openhartige verhalen en foto's.Ik zal er aan moeten wennen om niet iedere ochtend als ik de computer opstart niet eerst even naar mijn favorieten te gaan en daar een kastje per dag aan te klikken. Ook ik probeer iedere dag een lade of plank aan te pakken maar ben nog niet zo trouw daarin als jij was. Ik wens je veel succes met de laatste open eindjes en blijf je zeker volgen op je haakblog.
  Want ja dat haakvirus is hier in de Hoeksewaard ook flink toegeslagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. aaaahhhh wat goed dat ik vandaag nog even lees. Het is voor mij lang geleden....ik ben heel enthousiast mee gaan opruimen, maar ben flink opgebrand geraakt. Wil nu de draad weer oppakken. Hoe moet dat nou zonder jou????????????
  Hopelijk blijft deze blog wel leesbaar?!!

  Voor jou ontzettend fijn dat je er zo'n voldaan gevoel over hebt. Het was het zeker alle moeite waard! En dan al die inspiratie voor al die anderen...
  Nu eerst even lekker rust. Of haken...of...Hahaha. Heel erg bedankt in ieder geval voor wat je blog voor mij heeft gedaan! Veel succes en plezier met alles wat je verder gaat ondernemen!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hoi Nelleke,
  ook ik ben al sinds januari aan het opruimen - maar nog laaang niet klaar. Onder andere heb ook ik een foto-verzameling van heb-ik-jou-daar, waar ik al eeuwen tegen aan loop te hikken. En wat een GE-WEL-DIG idee om hiervan een apart 365-dagen-project te maken! Zo'n klus moet ook inderdaad niet ondergewaardeerd worden. Alleen al door de gedachte om het z'n eigen ruimte te geven voel ik meteen al een soort opluchting.

  Ik ben dus voorlopig nog zoet met mijn huis (tuin, leven...). Kom graag nog een keertje langs op www.inhaalslag.com, als je wilt.

  Maar ik zeg dus geen adieu maar tot ziens, want als ik mijn foto-monster ga temmen heb ik alle support nodig die ik kan krijgen ☺

  Groetjes
  El

  P.S.: Oh ja, je wou nog weten welk blogje ik het leukste vond? Nou, mijn favourite blogbericht (met stip!) bij jou is uiteraard de waskamer-metamorfose.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hoi Nelleke, ik ben een naamgenoot en heb meer gemeen (....).
  Net nu ik je blog heb ontdekt, ga je ermee stoppen! Snap het wel. Je moet jezelf niet gaan herhalen. Kun je nog een tip geven hoe je je 'niveau van opgeruimdheid' gaat handhaven? Ga je een schema maken?

  Ben benieuwd hoe je je photostock te lijf gaat! Ik heb nog veel oude papieren, brieven, etc. van mijn overleden ouders. Ik heb alles al door mijn vingers laten gaan, maar hoe breng je er orde in, hoe maak je het toegankelijk en wat durf je weg te gooien? Per slot van rekening wil je je kinderen er later ook niet mee opzadelen.

  Waar ik veel aan heb gehad? Ik herinner me nog hoe je je oude boeken beoordeelde. Dat bepaalde me erbij dat ik vaak bij de Kringloop boeken koop, waar ik nooit meer iets mee gedaan heb: nu kan ik me beter beheersen.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik lees net de vraag over wat mijn favoriete kastje was. Dat was de badkamer en de luxaflex. Er was lef, veel lef, voor nodig om dat te laten zien. Typisch een geval van 'laat maar, het wordt toch niks' , maar je hebt laten zien dat het wel wat werd. En dat zonder nieuwe spullen aan te schaffen!

  En ... Mis je het blogleven al -:) ?

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Beste Nelleke,

  met plezier heb ik je blog gelezen. Nog net niet dagelijks. En voordat ik je blog ontdekte was ik zelf al begonnen aan "een plank per dag". Het hielp me wel dat ik niet de enige was. En dat je planken in alle mogelijke soorten en maten hebt (zelfs als het geen plank is, dan is het hier nog altijd "een plank per dag"). Eigenlijk is het voor mij zo dat ik nu elke dag een extra klusje doe. En soms zelfs twee, want sommige kleine klusjes zijn te klein om aan voorbij te lopen. Het huis en het hoofd zijn opgeruimder. En steun van een ander heb ik niet meer nodig, want ik kan het nu prima zelf. Maar ik heb dus wel steun aan je gehad!

  Veel succes met je verder "Kasten per dag"

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Jammer dat ik geen blogje meer ga kunnen lezen, was super fijn om te volgen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hoi Nelleke,

  Afgelopen vrijdag heb ik je blog gevonden en ik kon niet meer stoppen met lezen. En ook bij mij begon het te kriebelen en nu bruis ik van het opruimvirus(wie had dat ooit kunnen denken). Het is zo erg dat ik mij vanmorgen al verheugde op het opruimen van mijn kastje van vandaag, de plank boven de jassen die vol ligt met handschoenen(natuurlijk nooit 2 bij elkaar), sjaals, mutsen, paraplu's, hondenriemen etc. De mandjes zijn gekocht, laat het uitzoeken beginnen......

  Ik ben inmiddels ook een blog begonnen, dwz ik heb een titel, nu de rest nog(ben er niet zo handig mee). Maar ondertussen hou ik alles bij in een schriftje, natuurlijk net nieuw aangeschaft in die fijne winkel, Action...samen met etiketten, perforator(kan de oude niet meer vinden...), showtassen, een map, stiften.....en 2 flessen schoonmaakmiddel.
  Ik wil je bedanken voor je leuke berichtjes en ik verheug me ook op het foto-project. Je hebt me geinspireerd om mijn puinhoop aan te pakken in kleine stapjes.

  Ik wens je alle goeds en misschien begin ik ooit nog wel met haken....de dingen die jij maakt zien er superleuk uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Hoi Nelleke, had ik toch je laatste post gemist. Vreemd.....Ik kwam vandaag op je andere blog terecht en zie dat je een leuke haakworkshop gaat geven. Leuk hoor weer wat nieuws.
  Bedankt voor je inspiratie en leuke berichtjes in het afgelopen jaar. Ben zelf rond de zomer even 'vastgelopen' met opruimen, maar inmiddels weer rustig aan begonnen en probeer elke dag een klusje te doen.
  Tot blogs! Groetjes, Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Hoi Nelleke, ik doe mee met 'een kastje per dag'!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Je bent genomineerd!! Lees mijn blog ;) Groetjes Famke

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Hallo Nelleke,

  Alhoewel erg laat, wil ik je nog heel hartelijk bedanken voor je ontzettend leuke en gezellige blog! Ik heb er heel erg van genoten, en mis het nu best! Het was erg inspirerend, en ik denk dat je er wel een boek van kunt maken en het dan uitgeven! Denk er eens over! Hartelijke groeten!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. hi blog vriendin..mijn naam is soraya ik ben u blog tegengekomen en vindt zoo en zoo leuk wat u allemaal doet is een inspiratie voor mij en hebt u label op me blog gezet..en zal ook altijd zeggen van wie het idee komt..wou u bedanken voor het delen met ons deze leuke ideen..ik vol u blog ook ..liefs soraya

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Goh, wat jammer dat je al klaar bent, ik had graag met je meegedaan. Ik hoop tenminste dat het je nu lukt het opgeruimd te houden en dat je niet binnenkort weer opnieuw hoeft te beginnen ;-) Mijn lief zou erg blij zijn met zo'n actie van mij... Misschien toch maar in mijn eentje oppakken dan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Birgit, Het is nooit te laat om te beginnen! Er zijn nog steeds dames bezig, of zelfs net begonnen. Ik zal ze vandaag of morgen even in de rechterbalk erbij zetten. Door hun blogs te lezen helpt het je weer om zelf stapjes te zetten. Succes!
   (Klein beginnen is ook prima. 2x pw een laatje en na twee maanden heb je 16 plekjes opgeruimd. Ah, wat een heerlijk gevoel van voldoening valt je dan ten deel).

   Verwijderen
 34. Je hebt me geinspireerd! Ik ga dit thuis ook doen. Als ik 1 kast per dag doe is in no-time mijn hele huis schoon en heb ik het excuus niet dat ik geen tijd heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. I really appreciate your professional approach. These are pieces of very useful information that will be of great use for me in future.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je even langskwam!