Opruim tipsHeb je iets groots op te ruimen, zoals een dichtgeslibde zolder; deel dan de klus op in 'een uurtje per dag'!
Je zult zien, na een week is het al een heel ander verhaal. Wil je de klus in een keer klaren, dan vertil je je snel. Neem geen klus op je die te ontmoedigend groot is. Het kan dan zomaar gebeuren dat je het een half jaar voor je uitschuift.
(Ik bedoel natuurlijk: zo gaat dat bij mij).

Opruimen heeft veel te maken met afstand durven doen van dingen. Denk eens rustig na...wat wil je nu ECHT graag over een aantal jaar nog hebben? In plaats van 'wat vind men in zijn algemeenheid dat je moet bewaren' (bijvoorbeeld: alle knutselwerkjes van de kinderen, ieder vader/moederdag kadootje, alle enkele sokken in je kast, aandenkens van vakantie die je plichtsgetrouw bewaard) Wanneer je er een moment mindfull bij stil staat, komt vast naar boven wat werkelijk belangrijk voor je is. De rest laat je lekker....lossssssss (lees:doe je weg).

Maak een goed weggooi-systeem in de schuur. Bij mij staan er nu vier dozen: 
- "snuffelschuur" (voor alles wat naar de tweehandswinkel kan) 
- "plastic" (voor al het kapotte kinderspeelgoed van hard plastic)
- "metaal" (voor alle metalen dingetjes)
- "lampen en verf"
Zo kan ik alles wat ik wegdoe meteen wegbrengen naar de juiste plek. Wanneer we een keer in de buurt van de vuilstort-plaats zijn nemen we de dozen mee. Recyclen valt zo reuze mee en draagt weer bij tot het goede gevoel.

Ga je serieus aan de slag met je kastjes, dan is het handig om er een schriftje van bij te houden. Dat kan zo simpel of zo uitgebreid als je zelf wilt. Wanneer je dan zo'n "het-gaat-toch-nooit-wat-worden-moment" krijgt als ik had (op dag 46), dan helpt het schriftje om te zien wat je allemaal al hebt bereikt.


Wat te doen op momenten van paniek tijdens het opruimen? Wat als je buikpijn op voelt komen omdat je er echt geen gat meer in ziet? Meestal is het maar één ding wat de blokkade veroorzaakt.
Wat ik nu doe wanneer ik op zo'n blokkade stuit (zoals op dag 32 op de zolder) is gaan zitten en rustig rondkijken. Bezie de situatie eens een minuutje of wat.
Raakte ik vroeger in paniek ('dit komt NIET meer goed') en dreigde dan af te haken, nu neem ik een pauze en bekijk kalmpjes de mogelijkheden om me heen. Klinkt simpel maar bij mij werkt het, wonder boven wonder. Ik zou zeggen, probeer het eens.


16 opmerkingen:

 1. ik breng vaak boeken naar de kringloopwinkel (dichtgeslibde boekenkast..) en soms gebeurt het dat ik een week later mijn weggebrachte boek weer ga terugkopen...nou ja, het kost maar 50 cent, dat gaat naar het goede doel en ik ben dan blij dat ik mijn boek weer terug heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sinds ik je blog lees doe ik ook mee. Niet helemaal een plank per dag, maar toch wel een paar keer per week. Of een ander ieniemienie klusje. Ook mijn bookmarks zijn opgeruimd en nu kom ik veel minder op internet! Meer tijd om te lezen en te breien en de dingen te doen die ik echt wil doen. Dit levert dus een heleboel tijd op en ik doe ook nog eens leukere dingen. Dus ook jouw blog zie ik niet meer dagelijks :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hey Nelleke!
  Ik ben geïnspireerd! :) Dit is ECHT een goed idee.
  Ik weet al welk kastje ik eerst ga aanpakken!
  Je haak/brei blog vind ik trouwens ook heel leuk.

  Succes nog hé.
  Groetjes, Barbara

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Nelleke, twee maanden geleden kwam ik in aanraking met Flylady, een Amerikaanse site die me helpt om weer controle te krijgen over mijn leven, de klussen, de troep en de spullen. Via een Fly vriendin vond ik jouw site. Wat een verademing om te lezen dat ik niet de enige ben die worstelt.
  Door ziekte, drukte, toestanden en sleur had ik de zorg voor mijn huis op een sudderpitje gezet. Ik dacht dat dat vrijheid gaf, maar zo werkte het niet. En nu pak ik iedere dag iets aan. De ene keer zijn het de onnutte gereedschappen in de keukenla, de ander keer een stapel luiers (mijn kinderen zijn ruim boven de 20, lol) die eindelijk in de poetslappenmand in de garage gaan. Zo verover ik stapje voor stapje mijn huis, en schep ik ruimte. Wat ik heerlijk vind aan jouw blog zijn de foto's, dat ik echt zie hoe vol jouw wasmand is (de mijne is lekker voller) en hoe die langzaam leeg raakt. Dankjewel dat je dit deelt met de wereld, en ik blijf je volgen!

  Groetjes, Margreet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Nelleke,

  Ik volg je blog nu een aantal weken en ben gelijk begonnen.
  Van de week kreeg ik onverwacht visite. Deze maakte mij een compliment met hoe opgeruimd mijn huis eruit ziet.
  Doordat ik een kastje, laatje per dag doe en het nu opgeruimd hou is het veel minder werk om het huis aan kant te houden.

  Dankjewel voor de inspiratie en ga zo door.

  Hartelijke groet Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh, wat heerlijk om te zien en te lezen! Stel mezelf toch nog te grote doelen. Niet meteen heel de hal, inclusief keuken en woonkamer aanpakken! Ervoor zorgen dat aan de kapstok alleen spullen hangen die nu worden gebruikt, is prima. Morgen weer een dag! Voor bijvoorbeeld de kinderkapstok. En overmorgen een opbersysteem voor oud papier, lege flessen etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat een goed idee !! ik denk er over , maar het geeft wel inspiratie om (langzaam) aan
  dit idee te wennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. bedankt voor je inspirerende blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. fantastisch dat je deze tips deelt ! de grootste stap is het gaan doen en bijhouden

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hey Nelleke,

  Dank je wel voor de tips. Het is vooral dat doorzetten. Ik raak altijd gedemotiveerd omdat ik dan een keer goed opruim en na een bepaalde tijd ik weer alle rommel op de grond vind. Bijhouden is ook belangrijk denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Goede tips hoor! Ga er zeker wat mee doen, bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Bedankt voor de handige tips. Ik ga er zeker gebruik van maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Super bedankt voor je tips! ik zie vaak door alle spulen het uitzicht ook niet meer. Hopelijk helpt dit!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een handige tips zeg! ik houd echt van opruimen en schoonmaken! ik gebruik iedere dag de stofzuiger in mijn huis!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. hihi hoe herkenbaar. Alleen is het in huis bij mij ook iedere dag aan de orde met 2 van die badgasten. Ik heb tegenwoordig speelgoedkisten. Dat scheelt wel een hoop. De zolder durf ik nog niet eens aan te denken om er aan te beginnen. Ik denk dat het luik niet eens open kan hihi.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je even langskwam!